Urmărire comandă
Instant Foto
Serviciul clienți
0316 300 693

Contul meu de utilizator

Vă rugăm să alegeți...
La deconectare, toate proiectele nesalvate și conținutul coșului vor fi șterse din motive de securitate.

Mărturia unui mare fotograf de natură: Un om talentat care îți poate arăta și dintr-un nimic ceva, ceea ce poate altcineva nici nu observă.

Un fotograf de natură care nu cunoaște limite: petrece zile sau săptămâni întregi în natură pentru o fotografie sau urcă pe munți doar pentru a obține unghiul perfect pentru o fotografie așa cum și-a imaginat-o el. Ernie Suto, alias Ernő Sütő a început în Dunaujvaros (Ungaria), a călătorit în întreaga lume și acum este un fotograf de natură de renume internațional în cercurile profesionale, mai cunoscut în străinătate decât în Ungaria.

Ernie Suto s-a mutat în Germania la 20 de ani, apoi în Canada, după care în California, iar acum trăiește în Europa. Este aproape jenant de modest, nu-i place să fie fotografiat și evită lumina reflectoarelor. Spune că el este fericit atunci când fotografiile povestesc în locul lui. Și văzându-i fotografiile, acestea chiar că o fac. Chiar și profesioniștii așteaptă cu sufletul la gură cele mai recente fotografii, pentru că știu că vor vedea ceva nou chiar și pentru ei.
Ernie a vizitat recent țara natală, printre altele pentru a coordona o expoziție de fotografie organizată de CEWE și în timpul vizitei și-a înscris fotografiile în cel mai mare concurs de fotografie din lume, CEWE Photo Award. În cadrul propriei expoziții ne-a dezvăluit secrete care până acum erau cunoscute doar de cercul restrâns.

Cum ai ajuns în Canada?

La 20 de ani am plecat în Germania, dar nu m-am simțit în largul meu, știam că voi merge mai departe. Am citit undeva că există o localitate în Canada unde se poate ajunge doar cu un avion de mici dimensiuni, iar noaptea urșii polari intră în oraș pentru a-și căuta de mâncare. Am vrut să văd asta. M-am dus, era iarnă, am fost lăsat acolo, vântul urla, abia puteam vedea. Am stat trei zile la fereastră, nu a venit niciun urs, dar eu am rămas în Canada (râde).

Ernie Suto a trăit în Canada și California, plecând mereu la drum în weekenduri

Acolo sunt locuri pentru drumeții frumoase, tot ce ai nevoie pentru a merge în locuri incredibile.
Într-adevăr. Am fost odată în drumeție pe Coasta de Est, îmi amintesc că era toamna, eram un puști de 20 de ani. Am urcat pe un deal, soarele apunea iar pădurea strălucea de roșu sub mine. Atunci am decis să îmi cumpăr un aparat foto. Și nu mă mai puteam opri. După filmul alb-negru, celelalte au venit repede. Întotdeauna am avut piciorul în prag, dar drumețiile mele deveneau din ce în ce mai frecvente și voiam să văd mereu ceva nou.

Ai avut un mentor sau ai învățat fotografierea de unul singur?

Sunt genul de persoană care dacă mă interesează ceva învăț și nu-mi pierd timpul. Am experimentat totul pe pielea mea. Am un tablou pe care l-am făcut acum opt ani și încă nu este terminat. Nu trebuie să te grăbești. Te oprești, faci un pas înapoi, te gândești un pic, te uiți din nou la el peste o săptămână și rezolvi ceva. Sau dacă nu merge, o arunc și fac altceva, în altă parte. Oricine mă cunoaște știe că mă uit la fotografiile mele ca și cum le-aș judeca pe cele ale altcuiva. Unii sunt perfecți pentru mine, alții nu înțeleg, dar nu am nicio problemă cu asta, nu suntem la fel.

Ce nu înțeleg în fotografiile tale?

Unele dintre fotografiile mele sunt un detaliu al unui lucru și este greu de explicat ce reprezintă, dar ăsta este jocul. Iubesc fotografiile în care nu pot explica ce văd sau nu cunosc dimensiunea a ceea ce văd. Te face să te gândești, ceea ce este bine! Am observat că mulți dintre fotografii de peisaj începători/intermediari vor să compună totul în poza lor: muntele, lacul, pădurea, rațele, drumurile etc. Dar nu văd detaliile din imaginea de ansamblu, chiar dacă acestea pot arăta mult mai bine decât imaginea în ansamblu! Cu alte cuvinte, nu se gândesc la momentul capturat mai târziu.

Preferi să cauți locații pentru drumeții sau pentru fotografiere?

Fără îndoială (râde) fotografia este pe primul loc, dar de multe ori nu iau un aparat foto cu mine, nu merg neapărat în drumeții pentru a face fotografii. Merg foarte rar în locuri în care alți oameni au făcut fotografii. Dar atunci când o fac, încerc să găsesc o perspectivă din care locația nu a fost încă prezentată. Fac multe cercetări în peisaje necunoscute, la acel nivel la care nu împărtășești descoperirile tale cu alții, pentru că astfel pot să le spun studenților sau prietenilor mei că îi duc într-un loc în care nicio pasăre nu a mai fost până acum. Dar iată un sfat: în Scoția există câteva locuri ascunse minunate!

Crezi că este important pentru un fotograf să aibă un stil definit?

Da, dar nu-i voie să ne împotmolim. De exemplu, poate fi cineva bun în prezentarea pădurilor și a munților, dar dacă face mereu același stil de fotografii sau merge în aceleași locuri an de an, prezintă același stil de fotografii, iar privitorul știe deja ce va primi, devine plictisitor, indiferent cât de profesionist este. Fotografii mei preferați sunt cei ale căror imagini arată ceva nou și înfățișează întotdeauna ceva diferit, indiferent de cât de profesioniști ar fi. Nu doar o panoramă amplă din vârful unui munte, ci chiar și o frunză de copac fotografiată frumos în lumină blândă.

Cum ți-ai descrie stilul?

Bună întrebare. (se gândește) De obicei în fotografiile mele nu apar animale, poduri, bărci, drumuri, clădiri, nimic care să sugereze intervenția omului. Și asta pentru că dacă în fotografie apare un castel sau o barcă, vei vedea castelul sau barca, dar nu te vei uita la restul imaginii. Aceste elemente distrag atenția de la detalii. Așa funcționează creierul nostru, ochii noștri observă mai întâi ceea ce le pare familiar, apoi restul. Adevăratul fotograf este cel care arată dintr-un nimic ceva pe care tu nu ai observa. Uneori se întâmplă să mă duc într-o locație cu câteva zile înainte pentru a vedea ce vreau să arăt apoi în fotografii. Dacă nu merge, nu forțez lucrurile. Sunt un naturalist. Nu uitați, fotografiile foarte colorate pot fi realizate de oricine, nu este nevoie de prea multă imaginație.

Călătorește des cu prietenii în zone necunoscute, dar organizează și workshop-uri.

Și în prelucrarea fotografiilor?

Da. Sunt unii care pun raze de soare în imagine ulterior, pentru că în realitate au scăpat asta. Dacă văd că imaginea nu are sens doarece în realitate nu există așa ceva, mă îndepărtez de ea. Nu reprezintă realitatea. Dacă o faci să pară realistă, eu zic că e în regulă. Când te apuci de fotografia de peisaj, trebuie să decizi pe cine vrei să țintești cu imaginile tale. Prietenii și familia vor adora imaginile tale colorate. Cu cât ești mai profesionist, cu atât mai mult te vei strădui să fii natural.
Eu mă străduiesc să fiu realist, să fac imaginea credibilă. Dacă poți face o imagine credibilă cu ceva ce nimeni altcineva nu ar observa sau dacă ai forme, compoziții neobișnuite în imaginea ta și arăți ceva din nimic, atunci nu trebuie să ai zeci de mii de persoane care să-ți aprecieze imaginea, pentru că oamenii care știu cum se realizează vor spune, bravo, asta da! Nu mă interesează niciodată câți oameni îmi apreciază fotografiile, nu-mi număr like-urile. Mereu spun că pentru mine acasă nu începe înăuntrul ușii, ci atunci când ies pe ușă.

Și Ernie își prelucrează ulterior imaginile, dar are grijă ca fotografiile să rămână realiste.

Ce echipament iei cu tine la o ședință foto? Ai rucsacul plin de obiective?

Merg intenționat, duc cu mine doar ceea ce am nevoie, nu port greutăți inutile, nu are rost să merg kilometri întregi cu greutate în plus. Nu fac prea multe fotografii, îmi strică creativitatea. Mă documentez foarte mult despre locație, așa că știu cam ce voi găsi acolo. În Scoția, de exemplu, am avut de-a face cu un munte. Prietenii mei și cu mine am urcat noaptea până la linia zăpezii, în noroi până la genunchi, pentru că voiam să vedem răsăritul. Nu este necesar să luați un obiectiv cu unghi larg aici, iar într-un canion nu aveți nevoie de un teleobiectiv.

În Scoția a ajuns la linia zăpezii la răsărit așteptând soarele, dar vremea era înnorată. Rezultatul a fost totuși minunat

Ai multe imagini din deșert. Din conversația de până acum, n-aș crede că au fost făcute pe malul mării de nisip...

Mă consider norocos că am trăit în jumătatea vestică a Statelor Unite pentru o perioadă lungă de timp. În ceea ce privește locațiile fotografice, nu seamănă cu niciun alt loc din lume, de la deșerturi nesfârșite la vârfuri muntoase înzăpezite, le puteți găsi pe toate. Există un motiv pentru care fotografi din întreaga lume merg acolo.
Am fost de multe ori în deșertul Mojave. Am avut un vagon de dormit pe care l-am construit pentru drumeții extreme cu o companie, iar acela a fost casa mea acolo. Avea un frigider, un generator. Nu am văzut pe nimeni timp de două săptămâni. Este bine pentru suflet, pentru a scăpa de lumea agitată.

Mașina în care a locuit în timpul ședințelor foto.

Ce sfat le-ai da iubitorilor de fotografie de peisaj?

Sfatul meu ar fi să aveți un scop precis. Copiați fotografiile și locațiile altora cu singura intenție de a învăța. Nu colorați inutil fotografiile, oricine poate face acest lucru, dar puțini sunt cei care pot realiza tonuri naturale. Una dintre cele mai bune rețete pentru fotografii bune este buna dispoziție, nu numai că ar trebui să ieșiți să faceți fotografii atunci când soarele strălucește, prefer să sugerez imagini mai dramatice. Nu are rost să împărtășiți totul imediat cu toată lumea, întrebați mai întâi pe cineva care știe cum să editeze fotografiile. Cel mai important lucru, nu există fotografie sau altă artă care să poată fi stăpânită în câteva luni! Trebuie să ai răbdare, să urmărești imagini artistice mai degrabă decât zeci de fotografii, ceea ce este mai răsplătitor în final.

Citiți mai multe despre cele șapte secrete fotografice ale lui Ernie Suto AICI.